Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

TEKERLEMELERİN KÖKENİNDE ŞAMANİZM UNSURLARI

Ali DUYMAZ

Şamanizm, animizm temeline dayanmaktadır. Animizm, canlı ya da cansız her varlığın içinde bir ruhun ya da gizli bir hayatın bulunduğu inancına dayanır. Şamanizm aslında uygulamalı animizmdir, yani pratik bir canlıcılıktır. Çünkü tabiat, tanrıları ve ruhlarıyla canlıdır ve evrenin bütünü ancak birbirine bağlı olarak kavranabilir. Şamanlar bu kavramayı üst düzeyde gerçekleştirebilen yapılarıyla ruhlar ve tanrılarla insan arasındaki ilişkiyi sağlayan arabuluculardır. Tekerlemelerin kökeni ve teşekkülünde de Şamanizm unsurları vardır. Bir takım tekerlemelerin kökenleri çok eski şaman dualarına, özellikle İslâm öncesi dinî törenlerde söylenen sözlere kadar uzanmaktadır. Bu tip tekerlemeler günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Bu bildiride, tekerlemelerin kökeninde yatan Şamanizm unsurları çeşitli Türk boylarından verilen örneklerle açıklanacaktır.

Anahtar Kelimeler: Şamanizm, animizm, şaman, dua, tekerleme.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı